tirsdag 1. mars 2011

Blenderåpning og Dybdeskarphet

Blenderåpning er den mekanismen i objektivene som forandrer størrelsen på den åpningen hvor lys slippes inn. Blenderåpningen har stor betydning for det bilde man planlegger å ta. Om man stiler blenderåpningen som stor, blir mye lys slippet inn og man vil da få en kort lukkertid. Med en kort lukkertid bil bilde bli fryst og det vil bli et klart bilde ettersom det er lettere å holde kameraet i ro under den korte lukkertiden. I motsetning vil liten blenderåpning virke motsatt. Lite lys slippes inn og lukkertiden vill vare lenger. Da kan det kanskje virke mer logisk å ha stor blenderåpning ettersom man oftest vil ha nok lys i bildet. Faren med stor blenderåpning er at dybdeskarpheten blir mindre, og større ved liten blenderåpning. Derfor er det viktig å bli kjent med kameraet samtidig planlegge hvordan man vil bilderesultatet skal bli. Ofte er det ikke dybdeskarpheten man skal få frem i bildet og da fungerer det kanskje med stor blenderåpning. 

Ettersom stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet og liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet er det viktig å planlegge hvordan man vil bilde skal bli. Et eksempel er om man skal ta et portrettbilde av én person er det best å ha liten blenderåpning ettersom en da kan legge hele fokuset på personen man skal fotografere og la bakgrunnen være ufokusert. Da vil det være stor dybdeskarphet i selve ansiktet samtidig bedre kvalitet. Om man feks skal fotografere flere personer som rommer stor del av rammen er det kanskje best å bruke stor blenderåpning ettersom man trenger et fordelt fokus på hele bildet. 

Her har jeg tatt et bilde med liten blenderåpning hvor det fremmerste objektet har stor dybdeskarphet mens bakgrunnen er skurrete. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar